Pierś z kury w sosie czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak przygotowaną pierś z kury możemy podać z makaronem, ryżem czy kaszą oraz ulubioną surówką.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Podwojna pierś z kury
    4 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 szklanka bulionu
    1/2 szklanki śmietany
    sól, pieprz
    Zioła prowansalskie
    1 łyżka mąki
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Dania z kurczaka

Pierś z kury w sosie czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kury oczyścić z błon, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przeciąć wzdłuż na cieńsze filet. Każdy płat mięsa oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi oraz natrzeć ząbkami czosnkiem przeciśniętego przez praskę. Tłuszcz rozgrzać na patelni kazdy filet zruminiec z obu stron na tłuszczu. Mięso przełożyć na miskę. Na tą samą patelnie dać drobno posiekaną cebulę oraz 2 ząbki czosnku drobno posiekanego, lekko zarumienić. Dodać bulion oraz śmietanę rozmieszana z mąką chwilę podgotowac aż sos zgęstnieje. Mięso włożyć do sosu i chwilę razem gotować. Podawać z makaronem, kaszą czy ryżem. Smacznego

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka Czosnek Śmietanka Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować