Pierś z kurczaka zapiekana z mozarellą i kolorowym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka umyć i osuszyć.
Przygotować marynatę: Połączyć oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, musztardą i solą i dobrze wymieszać. Zanurzyć piersi w marynacie. Obsmażyć krótko z obu stron na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu. Umieścić w naczyniu do zapiekania, obłożyć plastrami sera mozarella i posypać kolorowym pieprzem. Zapiekać około 10-50 minut w temp. 200 st.C. Przybrać ziołami, np. bazylią albo estargonem.
2.Ziołowo- owocowy sos:
Papryczki posmarować oliwą z oliwek. Cebulę przekroić na ćwiartki i również posmarować oliwą z oliwek. Warzywa grillować, przewracając od czasu do czasu, aż do lekkiego zwęglenia brzegów cebulki i papryki - około 10-15 minut. Zdjąć zkórkę z papryki i odciąć łodygę. Umieścić obraną paprykę wraz z nasionami oraz cebulę w malakserze i posiekać. Dodać sok z cytryny, sól, połowę owoców (mogą być również maliny albo jeżyny zamiast borówek) i pokrojone liście bazylii. Posiekać całość na niezbyt drobne kawałki, tak, by nie rozgnieść całkowicie owoców - najlepiej w trybie pulsacyjnym. Dodać pozostałe całe owoce i wymieszać. Podawać zimne jako dodatek do zapiekanych piersi z kurczaka.
Komentarze