Pierś z kurczaka z sosem wiśniowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wiśniowy raj na talerzu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
    sól
    rozmaryn
    1/2 szklanki oliwy
    Sos:
    20 dkg mrożonych wiśni
    1/4 szklanki czerwonego wina
    2 czubate łyżki cukru
    goździki
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka z sosem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka solimy i nacieramy rozmarynem. Wkładamy do miski i wlewamy oliwę, mieszamy. Całość odstawiamy na ok. 30 min.
    Pierś zawijamy w folię aluminiową. Można do środka dodać trochę wody. Pieczemy ok. 50 minut.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy wino, dodajemy cukier i kilka goździków. Redukujemy do ok. 1/3 zawartości. Delikatnie rozmrożone wiśnie wsypujemy do garnka. Gotujemy ok. 5 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w bardzo małej ilości wody. Zagęszczamy sos.

Porady

Jeśli ktoś lubi słodkie to można dodać więcej cukru

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować