Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, poniżej jedna z nich, z serem, orzechami i szpinakiem. Danie to bardzo łatwo przygotować, jednak efekt jest niesamowity. Danie jest smaczne i lekkie.
Pierś z kurczaka z serem i orzechami w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć. Każdy filet przeciąć wzdłuż na pół – otrzymamy 4 paski mięsa. W każdym z nich zrobić głębokie nacięcie. Kurczaka oprószyć solą, pieprzem i przyprawą, odstawić.
Orzechy drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połączyć orzechy i ser, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
W nacięcie w mięsie wcisnąć liście młodego szpinaku, a następnie nadzienie z sera i orzechów. Każdy kawałek piersi owinąć dwoma plastrami boczku.
Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 25-30 minut. Początkowo z przykryciem, pod koniec pieczenia ściągną pokrywkę i piec do zarumienienia.
Komentarze