Pierś z kurczaka z podgrzybkami

4.5 (193 ocen)

  • Średni

Grzybowe pyszności- jak to jesienią

  • Średni

Składniki:

  • - podwójna pierś z kurczaka: 1 sztuka
    - podgrzybki: 150 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - olej: 1 łyżka
    - śmietana 30%: 125 gramów
    - ser cheddar: 10 gramów
    - tymianek: 1 łyżeczka
    - sól i pieprz do smaku: 1 sztuka
    - natka pietruszki: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka z podgrzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie czyścimy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju doprawiając solą i pieprzem. Jak cebula się zeszkli, to dodajemy grzyby i całość smażymy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 10-15 minut.
    Każdą z piersi kurczaka po umyciu i osuszeniu rozbijamy za pomocą tłuczka po mięsa. Nacieramy niewielką ilością soli i pieprzu i rozkładamy na desce. Na każdym kawałku mięsa układamy cieniutkie plasterki sera i posypujemy świeżym tymiankiem. Kładziemy też trochę podsmażonych grzybów z cebulą (mniej więcej 1,5 łyżki na każdą pierś). Zawijamy mięso w taki sposób, żeby grzyby były w środku, a mięso na zewnątrz, robimy takie prawie roladki, które albo możemy spiąć wykałaczkami, albo związać nitką. Gotujemy na parze przez 20 minut. Możemy też usmażyć na patelni pod przykryciem, a nawet upiec, ale ja najbardziej lubię ugotowane na parze.
    Jak roladki będą już prawie gotowe, to zabieramy się za zrobienie sosu. Podgrzewamy grzyby na patelni, dolewamy do nich śmietanę i całość po wymieszaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Ugotowane roladki polewamy sosem i posypujemy umytą, osuszoną i posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować