Pierś z kurczaka z kurkami w sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszny obiad w kilka chwil :) Pierś z kurczaka z kurkami z sosie śmietanowym to idealna propozycja na pożywne danie, które możecie zaserwować z ziemniakami, ryżem, kaszą czy makaronem. Będzie pyszni i do syta ;)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 (600 g) podwójna pierś z kurczaka
    300 g kurek
    400 g płynnej śmietany 18 %
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
    1 łyżeczka granulowanego czosnku
    3 łyżki mąki
    4 łyżki oleju
    sól (do smaku)
    pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierś z kurczaka z kurkami w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka pokroić na kotlety, rozcinając każdą pojedynczą pierś na dwie części. Oprószyć solą i pieprzem, doprawić granulowanym czosnkiem i papryką. Obroczyć w mące (nadmiar strzepnąć) i usmażyć na patelni na złoty kolor z obu stron na mocno rozgranym oleju. Przełożyć na talerz. Kurki oczyścić i (jeśli są większe) pokroić na połówki. Cebulę posiekać bardzo drobno. Na tej samej patelni na łyżce oleju zeszklić cebulę, dodać kurki i podsmażyć 3-4 minuty. Wlać śmietanę, dodać pierś z kurczaka, przeciśnięty czosnek i dusić kilka minut do zagęszczenia sosu. Doprawić solą, pieprzem i dodać posiekaną natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Pierś z kurczaka Śmietana 18% Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować