Pierś z kurczaka z groszkiem

3.67 (3 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste i szybkie do przygotowania, ale nadaje się na niedzielny obiad. Najbardziej smakuje nam z ziemniakami, ale można podać go z ryżem lub makaronem.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    Przyprawa do kurczaka

    500 ml buliony warzywnego
    1 szklanka mrożonego groszku
    200g śmietany 18%
    2 łyżki mąki
    sól, pieprz
    oliwa
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Pierś z kurczaka z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion przelewamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy groszek, uważając by się nie rozgotował. Garnek przykrywamy i gotujemy do momentu aż groszek zmięknie.
    Do śmietany dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie łączymy śmietanę z bulionem i groszkiem.
    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Sos podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje.
    Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy regulować jego konsystencję dolewając wody.
    Sos, w razie potrzeby, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

    Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy w kawałki i oprószamy przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Pierś z kurczaka smażymy na złoto.
    Kawałki mięsa przekładamy do sosu i dusimy razem około 10 min. Dodajemy tez posiekaną natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować