Pierś z kurczaka z dynią

0 (0 ocen)

To mało tuczący specjał późnego lata lub jesieni:). Pyszne połączenia smaków i piękne połączenie kolorów!

Składniki:

  • Składniki:
    • 400 g piersi z kurczaka,
    • 200-250 g białego ryżu,
    • 300g miąższu z dyni,
    • 1 por,
    • Pęczek natki pietruszki,
    • Sól (jako dodatek do ugotowania ryżu),
    • Świeżo mielony czarny pieprz,
    • Świeżo mielona sól ziołowa,
    • Olej do smażenia,

Pierś z kurczaka z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie ryżu 1. Ryż gotujemy na sypko. Jeśli jest on gotowy, pakowany po 100 g to postępujemy wg przepisu na opakowaniu.
  • Przygotowanie kurczaka 2. Między czasie pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Pokrojoną oprószamy pieprzem oraz solą ziołową i smażymy na oleju.
  • dodanie dyni 3. Pod koniec smażenia dodajemy do niej także pokrojoną w kostkę dynię. Razem smażymy do momentu jak dynia zacznie być miękka.
  • dodanie pora 4. Na koniec dodajemy pokrojonego pora. Całość smażymy jeszcze około 3 minuty. Doprawiamy do smaku.
  • łączenie wszystkich składnikiów 5. Tak przygotowany farsz łączymy z ryżem oraz posiekaną natką pietruszki. Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy