Pierś z kurczaka w ziołowo - pikantnej marynacie z warzywami

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

dla miłośników pikantnego i aromatycznego jedzenia:)

  • 4 godz.

Składniki:

  • 2 piersi podwójne z kurczaka
    ½ kg pieczarek
    marynata:
    12 cebul szalotek
    5 ząbków czosnku
    3 papryczki chili
    5 łyżek oliwy z oliwek o zapachu oregano
    1 łyżka płynnej przyprawy do zup i potraw
    2 łyżki sosu octowego z octem balsamicznym z zagęszczonym moszczem winogronowym
    1 łyżka sosu sojowego jasnego
    1 łyżeczka tabasco
    ¾ szklanki oleju
    u mnie:
    ¼ szklanki oleju Kujawskiego z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku i bazylii
    ¼ szklanki oleju Kujawskiego z dodatkiem czosnku
    ¼ szklanki oleju Kujawskiego z dodatkiem bazylii
    przyprawy:
    1 łyżka oregano
    1 łyżka bazylii
    1 łyżka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka marynaty pikantnej do mięsa
    1 łyżeczka przyprawy pikantnej do kurczaka
    1 łyżeczka przyprawy grill pikantny
    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka ziarenek smaku
    ½ łyżeczki pieprzu Cayenne
    ¼ łyżeczki tymianku
    ¼ łyżeczki rozmarynu
    warzywa:
    1 marchewka
    1 por
    1 cukinia
    30 g masła
    odrobina oliwy z oliwek
    zioła prowansalskie
    oregano
    pieprz czarny mielony
    sól morska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka w ziołowo - pikantnej marynacie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierś z kurczaka w ziołowo - pikantnej marynacie z warzywami 1. Przygotowujemy marynatę do mięsa. Do miski wlewamy płynne przypraw a następnie sypkie. Wszystko dokładnie mieszamy aż się ze sobą połączą. Cebulę oraz czosnek obieramy a następnie kroimy w bardzo drobniutką kostkę. Z papryczki chilii usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy w kostkę. Wszystko to dodajemy do miski i mieszkamy dokładnie. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na 4 równe płaty (w razie potrzeby możemy użyć tłuczka). Mięso wkładamy do miski i energicznymi ruchami mieszamy, aby do mięsa przylgnęła marynata, najlepiej jest to robić rękoma. Miskę z mięsem przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Najlepiej jest to przygotować wieczorem i mięso pozostawić w marynacie na całą noc, wtedy mięso przejdzie przyprawami i będzie bardziej aromatyczne. Po tym czasie wyjmujemy mięso, woka lub patelnię rozgrzewamy i całą zawartość miski przekładamy na patelnię. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Mieszamy wszystko. Mięso smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut, podlewając co jakiś czas wodą.
  • Pierś z kurczaka w ziołowo - pikantnej marynacie z warzywami 2. Cukinię, marchewkę i pora kroimy w kawałki o podobnej długości, a następnie te kawałki kroimy na cienkie paseczki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki masła. Dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy paseczki marchewki a następnie pora. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy paseczki cukinii. Całość doprawiamy szczyptą ziół prowansalskich oraz oregano. Wszystko podsmażamy przez ok. 10 minut dolewając w razie potrzeby odrobinę wody żeby warzywa się nie spaliły, a były chrupkie i smaczne. Zmniejszamy ogień i podsmażamy aż woda odparuje. Wówczas warzywa będą gotowe.
  • Pierś z kurczaka w ziołowo - pikantnej marynacie z warzywami 3. Danie można podawać z ziemniakami, frytkami jak również kulkami ziemniaczanymi.
  • Pierś z kurczaka w ziołowo - pikantnej marynacie z warzywami 4. Przepis na kulki ziemniaczane znajduje się tutaj: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/piers-z-kurczaka-w-marynacie-z-jogurtowo-ogorkowym-sosem-pod

Porady

Mięso należy dusić na bardzo małym ogniu aby zachowało swoją soczystość.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować