Pierś z kurczaka w sosie wiśniowym z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Oczyszczamy z błon i chrząstek. Oprószyć połową soli i pieprzu i ziołami prowansalskimi. Polewamy połową oleju i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
Pierś kładziemy na folię aluminiową posmarowaną resztą oleju, zawijamy i kładziemy na blaszce. Pieczemy w temp.180 stopni około godziny( wstawiłam do zimnego piekarnika).
Do miski wlewamy sok z wiśni,wode dokładamy wiśnie i żurawinę. Odstawiamy. W czasie pieczenia piersi dwa razy zlewamy płyn, który się wytopił. Upieczoną pierś chłodzimy.
Na patelnię przelewamy wiśnie wymierzane z żurawiną. Do sosu dodajemy masło, sól , pieprz. Gotujemy do momentu zagęszczenia sosu ( u mnie około 15 minut).
Wystudzoną pierś kroimy na kawałki. Na talerz wykładamy gęsty sos, kładziemy pokrojoną pierś, dookoła kładziemy makaron, polewamy talerz resztką sosu.
Ozdabiamy pietruszką.
Komentarze