Pierś z kurczaka w otrębowej panierce

0 (0 ocen)

W kuchni dążę do tego by "zdrowe" połączyć ze "smacznym". Przy tej potrawie z pewnością mi się to udało. ;) Panierka z otrębów pszennych, z mnóstwem aromatycznych ziół i przypraw a w środku wilgotny kurczak. Jeśli dodać do niego warzywa, to idealny pomysł na szybki, zdrowy i smaczny obiad.

Składniki:

  • pojedynczy filet z kurczaka
    1/2 kubka małego jogurtu naturalnego
    1 małe jajko
    1 łyżka sosu sojowego
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    szczypta soli i pieprzu
    otręby (dowolne, ja użyłam pszennych)
    papryka: słodka i ostra, czosnek granulowany, pieprz, tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka w otrębowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Umyty filet pokroić w paski.
  • 2. W misce wymieszać jogurt, jajko, sos sojowy, słodką paprykę,, sól i pieprz. Do marynaty włożyć pokrojone mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.
  • 3. Na talerzyk wysypać otręby, dodać paprykę: słodką i ostrą, czosnek granulowany, pieprz, tymianek (należy dodać ich sporo, by nadać panierce smaku i charakteru - jeśli przypraw będzie zbyt mało, kurczak będzie "nijaki").
  • 4. Kawałki kurczaka obtaczać w panierce.
  • 5. Filety można zgrillować na grillu elektrycznym lub piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 30-40 minut.

Porady

Do otrębów należy dodać dużo przypraw, inaczej kurczak będzie "nijaki" w smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Otręby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować