Pierś z kurczaka w orkiszowej panierce

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dzisiaj zapraszam na zdrowszą wersję obiadowego kotleta, który dostarczy nam sporej dawki błonnika. Pierś z kurczaka otula panierka z ekologicznej mąki oraz prażonych otrębów orkiszowych. Taki kotlet w połączeniu z warzywami to prosty sposób na zdrowie i pożywne danie, które doda nam dobrej energii.

  • 20 min

Składniki:

  • - pierś z kurczaka
    - jajko
    - mąka orkiszowa
    - prażone otręby orkiszowe
    - słodki sos sojowy
    - czosnek granulowany
    - sól i pieprz
    - olej do smażenia

Pierś z kurczaka w orkiszowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną pierś z kurczaka dzielimy na filety i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą (aby uniknąć ewentualnego rozerwania mięsa). Rozbite filety oprószamy z obu stron solą, czosnkiem granulowanym i świeżo zmielonym pieprzem, obtaczamy w mące orkiszowej, następnie w jajku wymieszanym z sosem sojowym, a na końcu w prażonych otrębach orkiszowych. Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor.

    Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy