Pierś z kurczaka w marynacie z jogurtowo-ogórkowym sosem podana z kulkami ziemniaczanymi

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Niecodzienny sposób podania kurczaka:)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (ilość uzależniona jest od liczby osób)

    Marynata do mięsa:
    ½ szklanki oleju
    ½ łyżeczki papryki ostrej
    ½ łyżeczki papryki słodkiej
    ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne
    ½ pikantnej przyprawy do kurczaka
    ½ łyżeczki czosnku granulowanego
    1 łyżka Vegety
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    10 cebul szalotek
    3 ząbki czosnku

    Sos jogurtowo-ogórkowy:
    180 ml jogurtu naturalnego
    5 małych ogórków gruntowych
    5 rzodkiewek
    ½ pęczka szczypiorku
    kilka kropli soku z cytryny
    sól, pieprz i cukier do smaku

    Kulki ziemniaczane:
    7 ziemniaków
    2 marchewki
    150 g sera Mozzarella
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
    ½ szklanki bułki tartej
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka w marynacie z jogurtowo-ogórkowym sosem podana z kulkami ziemniaczanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierś z kurczaka w marynacie z jogurtowo-ogórkowym sosem 1. Przygotowujemy sos. Rzodkiewkę myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, z ogórkiem robimy to samo. Szczypiorek myjemy i kroimy drobniutko i dodajemy do startych warzyw, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wlewamy jogurt naturalny, wszystkie składniki łączymy ze sobą. Na samym końcu doprawiamy do smaku: sokiem z cytryny, cukrem oraz w razie potrzeby solą i pieprzem. Tak przygotowany sos odstawiamy do lodówki aby składniki sosu wzajemnie się ze sobą przegryzły.
  • Pierś z kurczaka w marynacie z jogurtowo-ogórkowym sosem 2. Przygotowujemy marynatę do mięsa. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na 4 równe płaty (w razie potrzeby możemy użyć tłuczka). Mięso wkładamy do miski, wlewamy olej, kolejno dodajemy: paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz Cayenne, przyprawę pikantną do kurczaka, Vegetę, czosnek granulowany, oregano, suszoną bazylię i zioła prowansalskie. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę, po czym dodajemy do miski z mięsem. Wszystko łączymy ze sobą w taki sposób aby przyprawy przylgnęły wraz z cebulą do mięsa, najlepiej jest to robić rękoma. Miskę z mięsem przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso, patelnię rozgrzewamy i całą zawartość miski przekładamy na patelnię. Mięso smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, podlewając co jakiś czas wodą.
  • Pierś z kurczaka w marynacie z jogurtowo-ogórkowym sosem 3. Przygotowujemy kulki ziemniaczane. W czasie gdy mięso marynuje się w lodówce obieramy ziemniaki i marchewkę. Myjemy warzywa i przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i wstawiamy na ogień. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Ziemniaki oraz marchewkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do ziemniaków dodajemy starty ser Mozzarella, mąkę ziemniaczaną, przyprawę do ziemniaków, sól i pieprz. Wyrabiamy ze składników jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy kulki, najlepiej jest to robić za pomocą mokrych dłoni. Do miseczki wsypujemy bułkę tartą i obtaczamy kuleczki ziemniaczane. Smażymy je na patelni z obu stron na rumiany kolor. Podajemy je na gorąco, dlatego najlepiej jest je zacząć smażyć chwilkę przed podaniem.
  • Pierś z kurczaka w marynacie z jogurtowo-ogórkowym sosem 4. Kurczaka polewamy sosem jogurtowo-ogórkowym
  • Pierś z kurczaka w marynacie z jogurtowo-ogórkowym sosem 5. i podajemy razem z kulkami ziemniaczanymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować