Potrawa jest bardzo prosta do zrobienia i co najważniejsze SMACZNA. Często przyrządzam to danie dla mojej rodziny - Bardzo im smakuje.
25 min
Składniki:
1 jajko
olej
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/2 piersi z kurczaka
1/2 przyprawy do gyrosa Kamis
2 cebule
20 dag pieczarek
20 dag sera żółtego (startego na tarce)
sól
pieprz
Pierś z kurczaka w cieście francuskim - rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paseczki, posypać przyprawą do gyrosa a następnie odstawić na 30 min. Po 30 min pierś z kurczaka należy podsmażyć na patelni.
Cebulę pokroić w kostkę, dodać 2 łyżki oleju i podsmażyć. Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do cebuli. Dusić. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ostudzić mięso i pieczarki.
Rozwałkować ciasto francuskie na prostokąt, następnie wyłożyć na nie pieczarki, podsmażony filet, posypać startym serem, następnie zwinąć ciasno w roladę i posmarować jajkiem. Przygotowaną roladę wyłożyć na blachę posmarowaną olejem,. Piec w piekarniku w temperaturze 190-200 stopni C, ok 20-25 min ( do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor.)
Komentarze