Pierś z kurczaka w cieście francuskim

4.5 (149 ocen)

  • 15 min

zachwyca wyglądem i smakiem:)

  • 15 min

Składniki:

  • 1 średnia pierś z kurczaka
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    250 g pieczarek
    1 cebula
    kilka plastrów szynki lub chudego boczku
    1 jajko
    ulubione przyprawy: pieprz, sól, papryka, oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroimy na pół i następnie każdą połówkę przekrawamy wzdłuż. Posypujemy ją solą , pieprzem i ulubionymi przyprawami.
    Cebulę i pieczarki , kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni.

  • 2. Z Ciasta francuskiego uformować 4 płaty, położyć na posypaną mąką blaszkę i wstawiamy na 10 min. do lodówki. Po tym czasie, wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony wzdłuż dłuższego boku robimy ok. 8 nacięć , w odstępach ;po środku ciasta mają zostać jakieś 2 cm niepocięte.
  • 3. Na tak przygotowanym cieście ,kładziemy pierś kurczaka, na to pieczarki z cebulą, nakrywamy to pozostałą połówką piersi i na wierzchu układamy plasterki chudego boczku lub szynki, na szynkę możemy położyć plaster sera żółtego.
  • 4. Paseczki przekładamy na zmianę: prawy,lewy, prawy, lewy. Pomiędzy paseczkami , powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach ok. 25-30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować