Pierś z kurczaka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka kroimy na pół i następnie każdą połówkę przekrawamy wzdłuż. Posypujemy ją solą , pieprzem i ulubionymi przyprawami.
Cebulę i pieczarki , kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni.
2.Z Ciasta francuskiego uformować 4 płaty, położyć na posypaną mąką blaszkę i wstawiamy na 10 min. do lodówki. Po tym czasie, wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony wzdłuż dłuższego boku robimy ok. 8 nacięć , w odstępach ;po środku ciasta mają zostać jakieś 2 cm niepocięte.
3. Na tak przygotowanym cieście ,kładziemy pierś kurczaka, na to pieczarki z cebulą, nakrywamy to pozostałą połówką piersi i na wierzchu układamy plasterki chudego boczku lub szynki, na szynkę możemy położyć plaster sera żółtego.
4. Paseczki przekładamy na zmianę: prawy,lewy, prawy, lewy. Pomiędzy paseczkami , powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach ok. 25-30 min.
Komentarze