Pierś z kurczaka rolowana z selerem i czosnkiem niedźwiedzim

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomysł na roladki z selerem naciowym, czosnkiem niedźwiedzim i serem. Jest to danie łatwe w przygotowaniu, niewymagające specjalnego nakładu pracy, a urozmaici obiad.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
    2 łodygi selera naciowego
    Kilka liści czosnki niedźwiedziego
    4-6 plasterków żółtego sera
    Przyprawa do kurczaka
    200g jogurtu naturalnego
    Sól, pieprz, czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Pierś z kurczaka rolowana z selerem i czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łodygi selera naciowego kroimy w słupki, żółty ser tniemy na paseczki.
    Jogurt przekładamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
    Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie przecinamy wzdłuż na cienkie plastry – otrzymamy 4 porcje, lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka. Smarujemy łyżką jogurtu (tak, by połowa przygotowanego sosu jogurtowego na pozostała). Na każdym kawałku mięsa układamy kilka liści czosnku niedźwiedziego oraz kilka kawałków sera i selera. Mięso rolujemy. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy je z wierzchu pozostałym sosem jogurtowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na25-30minut. Pieczemy pod przykryciem, pod koniec pieczenia ściągamy przykrywkę i lekko zapiekamy.
    Przygotowane roladki z kurczaka podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować