2 piersi z kurczaka
4 średnie marchewki
1 mała cebula
4-6 różyczek brokuła
4 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu (nie musi być )
1 mały jogurt naturalny
przyprawa do kurczaka
sól , pieprz
trochę oleju
Pierś z kurczaka pod marchewkowo - brokułową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na 4 kotlety lub 6 kawałków lekko rozklepać. Posypać przyprawami.
Naczynie żaroodporne nasmarować olejem, ułożyć mięso.
Cebulę pokroić na drobną kostkę podsmażyć na patelni na złoty kolor
Marchewki zetrzeć na tarce o dużych
oczkach dodać do cebuli i poddusić na półmiękko. Brokuł ugotować na półmiękko ostudzić pokroić w kostkę.
Na surowe mięso nałożyć warstwę
marchewki tak żeby przykryć mięso, posypać brokułem.Majonez zmieszać z jogurtem i ketchupem,można doprawić solą i pieprzem
Rozsmarować na marchewce z brokułem. Piec ok. 30 minut
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze