Pierś z kurczaka po kreolsku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pierś w sosie musztardowo-śmietanowym z ziemniakami purée. Jadłam podobne danie w restauracji i starałam się odtworzyć tamte smaki. Sądzę, że wyszło całkiem przyzwoicie.

  • 40 min

Składniki:

  • -pół piersi z kurczaka
    -duża cebula
    -szklanka rosołu
    -3 łyżeczki musztardy stołowej
    -pół łyżeczki cukru
    -sok z połowy cytryny
    -sól, pieprz
    -łyżka mąki pszennej
    -1/3 szklanki mleka
    -pół kubeczka kwaśnej śmietany
    -olej do smażenia
    -ziemniaki (ok. 1 kg)
    -1/3 szklanki mleka
    -2 łyżki masła
    -sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka po kreolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na oleju w garnku. Po chwili, kiedy mięso zarumieni się, dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki. Podsmażamy całość i zalewamy rosołem. Dodajemy musztardę, sok z cytryny, cukier i gotujemy.
  • 2. Po około 20 minutach sos zagęszczamy mąką z mlekiem i na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i sól i pieprz do smaku jeżeli jest taka potrzeba.
  • 3. Purée- ziemniaki gotujemy 20 minut, odlewamy i lekko "podsuszamy" na gazie. Ziemniaki gnieciemy z masłem, solą i gorącym mlekiem. Mleko dolewamy stopniowo żeby ziemniaki nie były za rzadkie.
    Ziemniaki polewamy sosem z kurczakiem.

Porady

Danie jest bardzo sycące, do zaspokojenia głodu wystarczy naprawdę mała porcja. Niestety nie udało mi się znaleźć oryginalnego przepisu więc to moja interpretacja tego dania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować