Pierś z kurczaka pieczona na kiszonej kapuście

4.5 (145 ocen)

Soczysta pierś kurczaka pieczona na kiszonej kapuście.

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka ze skórą, najlepiej użyć kurczaka z wiejskiej hodowli
    500 g kiszonej kapusty

    mieszanka przypraw:
    2 łyżeczki soli morskiej
    łyżeczka papryki słodkiej,
    łyżeczka czosnku granulowanego
    2 łyżeczki musztardy sarepskiej
    2 ziela angielskie
    rozkruszony liść laurowy
    pół łyżeczki bazylii,
    pół łyżeczki mielonego kminku
    pół łyżeczki cebuli prażonej
    2 łyżki miodu
    pół łyżeczki suszonych pomidorów w płatkach,
    łyżeczka pieprzu czarnego,
    gałka muszkatołowa mielona na czubek łyżeczki
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka pieczona na kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszankę przypraw rozcieramy w moździerzu.
    Przygotowaną mieszanką nacieramy kawałki kurczaka.
  • 2. Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy kapustę. Na kapuście układamy piersi skórą do góry.
    Całość pieczemy w 190 stopniach, pod przykryciem. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę by skórka ładnie się przyrumieniła.

Porady

W ten sposób możemy upiec również inne części kurczaka. Ważne jednak jest to by użyć kawałków ze skórą dzięki niej mięso po upieczeniu będzie soczyste. Jeśli nie lubicie skóry można ją zdjąć, ale już po upieczeniu. Do natarcia mięsa można użyć ulubionej mieszanki przypraw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować