Jeśli uwielbiacie chińskie jedzenie to musicie koniecznie tego spróbować !!!
1 godz. 10 min
Składniki:
Składniki:
6 piersi z kurczaka
150 g ser żółty starty
przyprawa do kurczaka
sos słodko-kwaśny Tao Tao
oliwa z oliwek lub olej
Farsz:
2 torebki ryżu
700-750 g warzyw chińskich mrożonych
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
fix do potraw chińskich
ewentualnie sól i pieprz do smaku
Pierś z kurczaka nadziewana ryżem chińskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu. Mięso mielone usmażyć. Na osobną patelnie wlać odrobinę oliwy, wrzucić warzywa chińskie i smażyć do miękkości.
2.Gdy warzywa już będą miękkie odsunąć je na jedną stronę patelni, a na drugą stronę wbić jajo, chwile podsmażyć i wszystko ze sobą wymieszać dodając ryż, usmażone mięso mielone i fix wymieszany z wodą. Po dodaniu wszystkiego smażyć jeszcze ok.5 min i odstawić na bok
3.Następnie umyć mięso, oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć przyprawą do kurczaka ja oprószyłam mięso przyprawą po nafaszerowaniu). W każdej piersi zrobić kieszonkę nożem, napełnić ją farszem, włożyć do naczynia żaroodpornego i polać oliwą. Piec w temperaturze 200° ok. 40 minut.
4.10 minut przed końcem pieczenia można wyciągnąć piersi z piekarnika i posypać żółtym serem.
Podawać z sosem słodko-kwaśnym.
Porady
Piersi z kurczaka można natrzeć kostką rosołową zamiast przyprawą do kurczaka.
Komentarze