Pierś z kurczaka nadziewana cukinią i suszonymi pomidorami

4.5 (185 ocen)

  • 60 min

Moja propozycja na niedzielny obiad, zapraszam!

  • 60 min

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka - ok. 50 dag
    50 g cukinii
    2 duże paski suszonego pomidora
    2 plastry cebuli
    sól, przyprawa do kurczaka
    2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
    1 jajko
    5 łyżek mąki
    7-8 łyżek bułki tartej
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka nadziewana cukinią i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na dużych oczkach. Pomidory osuszyć z namiaru oliwy i pokroić w drobna kosteczkę. Cebulę także drobno posiekać. Na patelnię wylać oliwę spod pomidorów rozgrzać ją i wrzucić cebule, delikatnie zrumienić i dodać cukinię z pomidorami. Smażyć razem przez 3-4 minut. doprawić przyprawą do kurczaka. Zdjąć z ognia, pozostawić do ostygnięcia.
  • 2. Mięso umyć, osuszyć i sprawić-odciąć polędwiczkę i nadmiar tłuszczu, błonek. Płat naciąć wzdłuż ale nie do końca, rozłożyć płat na desce i lekko go rozbić. Natrzeć mięso solą. Przestudzone nadzienie nałożyć na mięso. Płat złożyć na pół i spiąć wykałaczkami,aby nadzienie nie uciekło. Odstawić do lodówki na około 1-1,5 godziny.
  • 3. Olej rozgrzać. Na jeden talerz wysypać mąkę, na drugim roztrzepać jajko, a na trzeci wysypać bułkę tartą. Panierować mięso w kolejności: mąką, jajko, bułka. Dobrze uklepać,aby panierka "ładnie" trzymała się mięsa. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron przez około 10-12 minut, aby ciepło przeniknęło do środka mięsa,żeby dobrze się usmażyło. Kontrolować smażenie,aby panier się nie przypalił. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować