Pierś z kurczaka na zielonej kołderce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na pół.
2.Do miski wlewamy olej, wsypujemy bazylię, oregano i kminek. Dokładnie mieszamy.
3.Kurczaka z każdej strony solimy i oprószamy pieprzem. Nakłuwamy w kilku miejscach i wrzucamy do marynaty. Dokładnie nacieramy i wstawiamy na 15 minut do lodówki.
4.Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z lodówki i pieczemy 30-35 minut w 200 stopniach.
5.Pod koniec pieczenia piersi z kurczaka (ok 10 minut przed upieczeniem) wrzucamy szpinak na patelnię, wstawiamy na ogień i rozmrażamy pod przykryciem. Gdy się rozmrozi dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze 3 minuty.
6.Szpinak układamy na dwóch talerzach, na szpinaku układamy gotową pierś z kurczaka i od razu podajemy.
Komentarze