Pierś z kurczaka na zielonej kołderce

5 (153 ocen)

  • 30 min

Pyszna, soczysta pierś z kurczaka pieczona w ziołach, podana na kołderce ze szpinaku. Zdrowo, nie znaczy nudno :)

  • 30 min

Składniki:

  • (dla dwóch osób):
    Kurczak:
    -1 podwójna pierś z kurczaka
    -1 łyżeczka suszonej bazylii
    -1 łyżeczka suszonego oregano
    -1/2 łyżeczki kminku
    -sól i pieprz
    -4 łyżki oleju rzepakowego

    Szpinak:
    -200 g mrożonego szpinaku w bryłce
    -2 ząbki czosnku
    -1 płaska łyżka śmietany 12%
    -sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka na zielonej kołderce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na pół.
  • 2. Do miski wlewamy olej, wsypujemy bazylię, oregano i kminek. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Kurczaka z każdej strony solimy i oprószamy pieprzem. Nakłuwamy w kilku miejscach i wrzucamy do marynaty. Dokładnie nacieramy i wstawiamy na 15 minut do lodówki.
  • 4. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z lodówki i pieczemy 30-35 minut w 200 stopniach.
  • 5. Pod koniec pieczenia piersi z kurczaka (ok 10 minut przed upieczeniem) wrzucamy szpinak na patelnię, wstawiamy na ogień i rozmrażamy pod przykryciem. Gdy się rozmrozi dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze 3 minuty.
  • 6. Szpinak układamy na dwóch talerzach, na szpinaku układamy gotową pierś z kurczaka i od razu podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować