Pierś z kurczaka na dziko

0 (0 ocen)

  • 24 godz. 20 min

Pierś kurczaka na szpinakowym makaronie z niezwykle aromatycznym sosem żurawinowym.

  • 24 godz. 20 min

Składniki:

  • składniki podstawowe:
    filet z piersi kurczaka 400 g
    makaron szpinakowy (foglie) 160 g
    żurawina suszona 70-80 g

    składniki robocze
    cukier 2 płaskie łyżki
    wino czerwone wytrawne Chianti 150 ml
    cebula biała 1 sztuka
    susz warzywny 2 pełne łyżki
    woda 250 ml
    sok z cytryny 1 łyżka
    ziele angielskie 5 sztuk
    owoce jałowca 5 sztuk
    pieprz 5 ziaren
    liść laurowy 1
    imbir mielony szczypta


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka na dziko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0d4xa70 1. MARYNATA.
    Wodę gotujemy z suszem warzywnym, wsypujemy ziele angielskie, pieprz, rozgniecione jagody jałowca, liść laurowy oraz imbir. Gotujemy około 10 minut.
    Na koniec wlewamy sok z cytryny i wino. Zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.
  • image-1bupi9j 2. Dwie oczyszczone piersi kurczaka układamy w kamiennym lub szklanym naczyniu, obkładamy plastrami obranej cebuli i zalewamy marynatą.
    Odstawiamy na trzy dni w chłodne miejsce, co 12 godzin przewracamy na drugą stroną.
    Po trzech dniach osączamy piersi.
    Mięso szybko obsmażamy na patelni z obu stron. Przykrywamy .
  • 3. Do małego saganka wlewamy 200 ml marynaty, dodajemy żurawinę, cukier i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Patelnię z mięsem wstawiamy na gaz i podlewamy sosem. Przykrywamy z przerwą na parowanie i dusimy około 10 minut, często podlewając mięso sosem.
    Makaron szpinakowy Foglie gotujemy kilkanaście minut w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
    Piersi podajemy na makaronie polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować