Pierś z kurczaka na dziko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MARYNATA.
Wodę gotujemy z suszem warzywnym, wsypujemy ziele angielskie, pieprz, rozgniecione jagody jałowca, liść laurowy oraz imbir. Gotujemy około 10 minut.
Na koniec wlewamy sok z cytryny i wino. Zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.
2.Dwie oczyszczone piersi kurczaka układamy w kamiennym lub szklanym naczyniu, obkładamy plastrami obranej cebuli i zalewamy marynatą.
Odstawiamy na trzy dni w chłodne miejsce, co 12 godzin przewracamy na drugą stroną.
Po trzech dniach osączamy piersi.
Mięso szybko obsmażamy na patelni z obu stron. Przykrywamy .
3.Do małego saganka wlewamy 200 ml marynaty, dodajemy żurawinę, cukier i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Patelnię z mięsem wstawiamy na gaz i podlewamy sosem. Przykrywamy z przerwą na parowanie i dusimy około 10 minut, często podlewając mięso sosem.
Makaron szpinakowy Foglie gotujemy kilkanaście minut w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
Piersi podajemy na makaronie polane sosem.
Komentarze