Tak przygotowana pierś z kaczki jest miękka, soczysta i bardzo smaczna. Świetnie się komponuje z sosem żurawinowym. Podałam ze smażonymi ziemniakami i obiad kompletny.
Pierś z kaczki z sosem żurawinowym i smażonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tej samej wielkości piersi z kaczki oczyścić. Ostrym nożem naciąć 1 cm kratkę na skórze, do samego mięsa. Uważając, aby nie poprzecinać mięsa.
2.Składniki marynaty umieścić w misce i rozetrzeć. Czosnek powinien być przeciśnięty przez praskę. Natrzeć piersi z kaczki, najbardziej od strony mięsa. Włożyć do szczelnie zamkniętej miski i wstawić w chłodne miejsce na co najmniej trzy godziny, a najlepiej na całą noc.
3.Wszystkie składniki sosu żurawinowego umieścić w garnku i smażyć do uzyskania gęstego sosu. Żurawina najlepiej, żeby była wcześniej przemrożona. Nie będzie wtedy gorzka.
4.Zamarynowaną kaczkę położyć na zimnej patelni skórą do dołu i smażyć 4 minuty od momentu, kiedy zacznie skwierczeć. Od strony mięsa smażyć 2 minuty. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Nastawić piekarnik na 180*C.
5.Z patelni ściągnąć większość przypieczonych przypraw i zlać nadmiar tłuszczu. Wrzucić pokrojone ziemniaki, oprószyć solą i smażyć pod przykryciem. Piersi kacze wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 min. Wyciągnąć z piekarnika i odłożyć na 5 minut skórą do góry, żeby mięso odpoczęło. Pokroić na plastry i podać ze smażonymi ziemniakami i sosem żurawinowym. Smacznego!
Komentarze