Pierś z kaczki z makaronem ryżowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepyszne, proste danie, pełne zdecydowanych smaków. Bardzo aromatyczne

  • 30 min

Składniki:

  • 1 filet z kaczki
    100 g makaronu ryżowego
    200 g cukinii
    1 mała marchew
    1/2 zielonej papryki
    1/2 czerwonej papryki
    100 g grzybów shiitake
    1 szalotka
    2 ząbki czosnku
    1 mała papryczka chilli
    1 łyżka oleju sezamowego
    2 łyżki sosu ostrygowego
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka sosu rybnego
    1 łyżka cukru trzcinowego
    1 łyżeczka pasty imbirowej (opcjonalnie 1 cm świeżego imbiru)
    1 jajko
    natka pietruszki
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kaczki z makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kaczki smażymy na suchej patelni od strony skóry (do wytopienia tłuszczu), następnie odwracamy, smażymy od strony mięsa przez 5 min, zawijamy w folię aluminiową.

    Makaron moczymy w zimnej wodzie.

    Cukinię, marchew, papryki kroimy w julenkę.
    Grzyby kroimy na 6 części (tzw trójkąty).
    Czosnek i chilli kroimy w drobną kostkę.
    Całość smażymy na wytopionym tłuszczu z kaczki wymieszanym z olejem. Smażymy ok. 5 min, dodajemy pokrojony w kostkę filet z kaczki smażymy jeszcze chwilę, w tym czasie dodajemy sosy, cukier i pastę (można użyć świeżego imbiru, ale akurat nie mieliśmy pod ręką).

    Następnie wrzucamy osączony z wody makaron, smażymy kilka minut, cały czas mieszający, by pokryty był sosami. Kiedy będzie miękki, na środku woka robimy gniazdo (rozsuwamy wszystkie produkty), wbijamy jajko. Chwile podsmażamy i energicznie mieszamy z pozostałymi składnikami.

    Podajemy z posiekaną natką i szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować