Pierś z kaczki w śliwkowej marynacie

  • wyświetlono: 487 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

efektowna i szybka :)

TasteTherapy

Składniki


2 piersi z kaczki (ok. 500 g.)
łyżek powideł śliwkowych
2 łyżki miodu
2 łyżki octu winnego
sól
pieprz
curry

Sposób przygotowania przepisu:

Pierś z kaczki w śliwkowej marynacie

  • 1. Piersi myjemy pod bieżącą wodą i czyścimy. Skórę nacinamy w kratkę. Oprószamy solą pieprzem oraz curry.

    Przygotowujemy w misce marynatę. Do 6 łyżek powideł śliwkowych (ja wykorzystałam swoje przetwory przygotowane w lato), dodajemy 2 łyżki miodu oraz 2 łyżki winnego octu. Marynujemy piersi przynajmniej 1.5 godziny - wkładamy je do lodówki.

    Rozgrzewamy mocno patelnię (o nieprzywierającym dnie). Zmniejszamy ogień i zaczynamy smażenie piersi od skóry strony - przez 5 minut. Następnie odwracamy mięso i smażymy drugą stronę przez 8 minut. Po tym, zawijamy pierś w folię aluminiową i odstawiamy ją na około 5 minut, tak aby mięsko spokojnie sobie odpoczęło.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierś z kaczkipomysł na obiadpierś z kaczki smażonapierś kaczki w marynacie śliwkowejmarynata do kaczki

Komentarze

Podobne przepisy

Piers z kaczki

Dodane przez: Klaudia0318

Pierś z kaczki z majerankiem

Smaczna i prosta wersja kaczki...

Smażona pierś z kaczki

Dodane przez: zzewa

Smażona pierś z kaczki

Bardzo soczysta i smaczna smażona...

Kaczka w czosnkowej marynacie

Dodane przez: Gregorhspeed

Kaczka w czosnkowej marynacie

Niezwykle aromatyczne mięso w chrupiącej...

kaczka w śliwkowym sosie

Dodane przez: Netka

Piersi z kaczki w śliwkowym sosie

Smaczne,soczyste piersi z kaczki.Idealnie...

Pierś z kaczki w sosie jeżynowo-pomarańczowym

Dodane przez: tycjanowa

Pierś z kaczki w sosie jeżynowo-pomarańczowym

Soczysta, lekko krwista z obłędnym...

Piersi kaczki w marynacie limonkowej

Dodane przez: Iwona75

Piersi kaczki w marynacie limonkowej

Piersi kaczki najpierw marynuję...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE