Pierś z kaczki pod wiśniowym sosem

4.49 (161 ocen)

Soczysta, miękka i niezwykle aromatyczna kaczka na wyjątkowe spotkania z rodziną i znajomymi. Potrawę idealnie dopełnia wiśniowy sos na bazie wina.

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
    1 szklanka wiśni
    0,5 szklanki wina czerwonego, wytrawnego
    250 ml wywaru mięsnego (bulion)
    sól
    pieprz
    2-3 łyżki cukru
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka miodu
    zielenina do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Pierś z kaczki pod wiśniowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kaczki umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na trochę.
  • 2. Na rozgrzaną, suchą patelnię wyłożyć piersi z kaczki skórą do dołu. Smażyć ok. 6-7 min., żeby skórka nabrała złocistego koloru. Przewrócić na drugą stronę i smażyć dodatkowo 2-3 min.
  • 3. Przełożyć piersi z kaczki do formy i zapiekać w temp. 180 stopni przez 50-60 min. Przykryć folią. Ok. 10 min przed końcem pieczenia polać piersi miodem wymieszanym z sosem sojowym (1:1). Skórka nabierze ładnego złocistego koloru.
  • 4. Na patelni - gdzie smażyliśmy piersi - wlać bulion, wino, 1 łyżkę sosu sojowego, cukier, sól oraz pieprz. Wymieszać, przelać do garnka i zagotować. Dodać wiśnie i gotować na małym ogniu tak aby zostało połowę mniej (lub zagęścić sos mąką ziemniaczaną).
  • 5. Pokroić gotowe piersi na kawałeczki i ułożyć na ciepłym talerzu. Polać sosem i udekorować sałatą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Wino Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować