Pierś z kaczki pod wiśniowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kaczki umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na trochę.
2.Na rozgrzaną, suchą patelnię wyłożyć piersi z kaczki skórą do dołu. Smażyć ok. 6-7 min., żeby skórka nabrała złocistego koloru. Przewrócić na drugą stronę i smażyć dodatkowo 2-3 min.
3.Przełożyć piersi z kaczki do formy i zapiekać w temp. 180 stopni przez 50-60 min. Przykryć folią. Ok. 10 min przed końcem pieczenia polać piersi miodem wymieszanym z sosem sojowym (1:1). Skórka nabierze ładnego złocistego koloru.
4.Na patelni - gdzie smażyliśmy piersi - wlać bulion, wino, 1 łyżkę sosu sojowego, cukier, sól oraz pieprz. Wymieszać, przelać do garnka i zagotować. Dodać wiśnie i gotować na małym ogniu tak aby zostało połowę mniej (lub zagęścić sos mąką ziemniaczaną).
5.Pokroić gotowe piersi na kawałeczki i ułożyć na ciepłym talerzu. Polać sosem i udekorować sałatą.
Komentarze