Pierś z kaczki pieczona w winie

4.5 (189 ocen)

Piersi z kaczki często przyrządzam na obiad, pieczone w winie są bardzo soczyste i aromatyczne. Najlepiej smakują podane z konfiturą żurawinową.

Składniki:

  • 1-2 piersi z kaczki
    2 ząbki czosnku
    0,5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej
    1/4 łyżeczki cynamonu
    majeranek
    Sól
    2 łyżki oleju
    300 ml. wytrawnego wina czerwonego
    Dodatkowo:
    konfitura żurawinowa
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne Wina

Pierś z kaczki pieczona w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Piersi z kaczki moczymy przez godzinę w zimnej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Osuszamy ręcznikiem papierowym, skórę nacinamy nożem, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Piersi nacieramy solą, mieloną skórką pomarańczy, cynamonem, majerankiem. przeciśniętym czosnkiem oraz olejem. Na noc wstawiamy do lodówki żeby mięso naszło przyprawami.

  • pieczenie 2. Następnego dnia piersi układamy na zimnej patelni, skórą do dna, smażymy do uzyskania złotego koloru. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, skórą do góry, wlewamy wino, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu piersi kroimy w plastry, polewamy konfiturą żurawinową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wino Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować