Pierś z kaczki marynowana w czerwonym winie z rozmarynem

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pełne aromatów, delikatne mięso kaczki, które pachnie rozmarynem i czosnkiem, bukiet zapachowy dopełnia czerwone wino. Polecam danie na niedzielny obiad lub romantyczną kolacje we dwoje. Tak przygotowana pierś z kaczki ma chrupiącą skórkę, a wewnątrz jest różowa i soczysta.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
    150 ml czerwonego półwytrawnego wina
    2 łyżki oleju
    2 ząbki czosnku
    2 duże gałązki rozmarynu
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kaczki marynowana w czerwonym winie z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kaczki umyć, osuszyć i ponacinać skórę tak, aby nie uszkodzić mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę listki rozmarynu drobno posiekać, dodać do niego olej, wino, sól i pieprz-zamieszać. W tak przygotowanej marynacie zanurzyć piersi kacze i odstawić na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Pierś wyciągnąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórą do dołu położyć na rozgrzana patelnię i tak smażyć przez 5-6 min, następnie odwrócić pierś na druga stronę i smażyć ok 1 min. Pierś przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 min. (można włączyć funkcję grilla, wtedy skórka jest bardziej rumiana). Smacznego

Porady

Jeżeli nie lubimy różowego mięsa i wolimy je bardziej upieczone należy przetrzymać kaczkę w piekarniku dłużej przez ok. 10 min. Ważne aby jej nie piec za długo, bo zrobi się sucha.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kaczka Pierś z kaczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować