Pierś z kaczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pierś z kaczki podana z grzybowymi tortellini i pieczarkami

  • 30 min

Składniki:

  • 1 pierś z kaczki
    odrobina pieprzu i soli
    do podania:
    pierożki tortellini z grzybami
    kilka małych pieczarek

Pierś z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skórę pierś z kaczki nacinamy w kratkę aż do mięsa. Posypujemy z obydwu stron odrobina pieprzu i soli.

    Na suchej, gorącej patelni układamy pierś skórą do dołu i smażymy na małym ogniu przez około 10 minut (średniej wielkości kawałek). (można zacząć smażenie też na zimnej patelni, wtedy skóra będzie bardziej chrupiąca, tłuszcz będzie się wytapiał wolniej, są dwie metody)

    Następnie kaczkę obracamy na drugą stronę i smażymy około 6 minut.
    Po tym czasie kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na kolejne 10 minut.

    Wyjmujemy z piekarnika zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na kilka minut, aby mięso odpoczęło
    Pierożki tortellini gotujemy według opisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy skrapiamy oliwą i wstawiamy na 20 minut do piekarnika 160 stopni

    Filet kroimy w plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami

Komentarze

Podobne przepisy