Pierś z indyka ze szpinakiem i paprykowym serem w cieście francuskim

  • wyświetlono: 633 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przygotowane w ten sposób mięso to pomysł na smaczne, a zarazem ciekawie zaprezentowane danie. Prawda, że elegancko? ;) polecam taki sposób podania na różne okazje.

MałaMi

Składniki

1 op. ciasta francuskiego
500 g piersi z indyka
3 plastry sera śmietankowego z papryką
kilka świeżych liści szpinaku
1 mała cebula
sól i pieprz do smaku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pierś z indyka ze szpinakiem i paprykowym serem w cieście francuskim

  • image-0r2byp71. Pierś z indyka rozcinamy w taki sposób, aby powstał spory płat (nie rozbijamy).
  • image-0lbdp7g2. Oprószamy solą i pieprzem, układamy plastry sera paprykowego, tak, aby lekko na siebie zachodziły, na to liście szpinaku i plastry cebuli (choć można ją też posiekać i oprószyć).
  • image-1739wnf3. Ciasto francuskie rozwijamy, nacinamy z dwóch stron w paski około 1,5-2cm, pozostawiając nieprzecięty środek (tak na 10-13cm). Mięso z zawartością zwijamy w ciasną roladę i układamy na przygotowanym cieście francuskim i zaplatamy paskami, lekko je na siebie nakładając, by dobrze się skleiło.
    Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę. Nad formę z mięsem w cieście wkładamy pustą brytfannę, aby ciasto się nie spaliło - wyjmujemy ją na około 20-25 minut przed końcem pieczenia, aby ciasto ładnie zrumienić. Po wyjęciu z piekarnika indyk w cieście powinien chwilę "odpocząć", następnie wyjmujemy danie z tłuszczu, który się wytopił. Najlepiej się kroi po całkowitym ostudzeniu, ale można podać również na ciepło.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyciasto francuskiedróbindykpierś z indykamięso w cieście francuskim
 

Komentarze

Podobne przepisy

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim

Dodane przez: migotka28

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim

Pyszny rozpływający się łosoś pod...

Rolada z piersi indyka

Dodane przez: rzelkazag

Pierś indyka z wędzonym serem i pieczarkami

Podzielna pierś z indyka tym razem...

Gotowe danie podane z frytkami i mizerią, pycha!

Dodane przez: ewelina9191

Pierś z kurczaka z serem i pieczarkami owijana...

Potrawa jest strzałem w dziesiątkę...

Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Dodane przez: e-jola1

Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Pyszne i zdrowe danie w kilka chwil

Schab w cieście francuskim ze szpinakiem i pieczarkami

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Schab w cieście francuskim ze szpinakiem...

Pyszny pomysł na odmianę schabowych....

ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Oto niebanalny przepis na łososia...