Przygotowane w ten sposób mięso to pomysł na smaczne, a zarazem ciekawie zaprezentowane danie. Prawda, że elegancko? ;) polecam taki sposób podania na różne okazje.
Składniki:
1 op. ciasta francuskiego
500 g piersi z indyka
3 plastry sera śmietankowego z papryką
kilka świeżych liści szpinaku
1 mała cebula
sól i pieprz do smaku
Pierś z indyka ze szpinakiem i paprykowym serem w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z indyka rozcinamy w taki sposób, aby powstał spory płat (nie rozbijamy).
2.Oprószamy solą i pieprzem, układamy plastry sera paprykowego, tak, aby lekko na siebie zachodziły, na to liście szpinaku i plastry cebuli (choć można ją też posiekać i oprószyć).
3.Ciasto francuskie rozwijamy, nacinamy z dwóch stron w paski około 1,5-2cm, pozostawiając nieprzecięty środek (tak na 10-13cm). Mięso z zawartością zwijamy w ciasną roladę i układamy na przygotowanym cieście francuskim i zaplatamy paskami, lekko je na siebie nakładając, by dobrze się skleiło.
Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę. Nad formę z mięsem w cieście wkładamy pustą brytfannę, aby ciasto się nie spaliło - wyjmujemy ją na około 20-25 minut przed końcem pieczenia, aby ciasto ładnie zrumienić. Po wyjęciu z piekarnika indyk w cieście powinien chwilę "odpocząć", następnie wyjmujemy danie z tłuszczu, który się wytopił. Najlepiej się kroi po całkowitym ostudzeniu, ale można podać również na ciepło.
Komentarze