Pierś z indyka ze szpinakiem i paprykowym serem w cieście francuskim

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przygotowane w ten sposób mięso to pomysł na smaczne, a zarazem ciekawie zaprezentowane danie. Prawda, że elegancko? ;) polecam taki sposób podania na różne okazje.

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
    500 g piersi z indyka
    3 plastry sera śmietankowego z papryką
    kilka świeżych liści szpinaku
    1 mała cebula
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Pierś z indyka ze szpinakiem i paprykowym serem w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0r2byp7 1. Pierś z indyka rozcinamy w taki sposób, aby powstał spory płat (nie rozbijamy).
  • image-0lbdp7g 2. Oprószamy solą i pieprzem, układamy plastry sera paprykowego, tak, aby lekko na siebie zachodziły, na to liście szpinaku i plastry cebuli (choć można ją też posiekać i oprószyć).
  • image-1739wnf 3. Ciasto francuskie rozwijamy, nacinamy z dwóch stron w paski około 1,5-2cm, pozostawiając nieprzecięty środek (tak na 10-13cm). Mięso z zawartością zwijamy w ciasną roladę i układamy na przygotowanym cieście francuskim i zaplatamy paskami, lekko je na siebie nakładając, by dobrze się skleiło.
    Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę. Nad formę z mięsem w cieście wkładamy pustą brytfannę, aby ciasto się nie spaliło - wyjmujemy ją na około 20-25 minut przed końcem pieczenia, aby ciasto ładnie zrumienić. Po wyjęciu z piekarnika indyk w cieście powinien chwilę "odpocząć", następnie wyjmujemy danie z tłuszczu, który się wytopił. Najlepiej się kroi po całkowitym ostudzeniu, ale można podać również na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.54 (278 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim

To może cię zainteresować