Pierś z indyka z sosem kurkowym

4.48 (149 ocen)

  • 45 min

Pierś z indyka podana z sosem kurkowym, młodymi ziemniakami i fasolką szparagową

  • 45 min

Składniki:

  • - 0,5 kg kurek
    - świeża pietruszka
    - 2 cebulki
    - 2 łyżki mąki
    - 2 łyżki śmietany
    - 0,5l wody
    - 3 kawałki piersi z indyka
    - fasolka szparagowa
    - 0,5 kg młodych ziemniaków
    - listek laurowy, ziele angielskie
    - sól/pieprz dla smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Pierś z indyka z sosem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos: Kurki i cebulkę kroimy na kawałki, następnie w wodzie zagotowujemy grzyby.
    Dodajemy do nich cebulkę, listek laurowy i ziele angielskie i gotujemy przez ok 20 min.

    Kiedy wszystko się podgotowało, do kubeczka przelewamy pół szklanki wody z kurek i zagęszczamy ją mąką. Następnie powtarzamy czynność, tym razem dodając śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Wszystko jeszcze chwilę podgrzewamy, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy świeżo posiekaną pietruszkę.

    Pierś: Rozbijamy nasze kawałki piersi z indyka, następnie panierujemy w jajku
    ( doprawionym solą i pieprzem ), w bułce tartej, po czym smażmy ją na odrobinie oleju i masła.

    Jako dodatek można podać fasolkę szparagową i młode ziemniaczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z indyka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować