Pierś z indyka w sosie piernikowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mięso w połączeniu z pierniczkami? Nie wierzyłam że może to być tak pyszny smak. Ciężko go opisać, jednak przez długi czas będzie mi towarzyszył i na pewno powtórzę to danie. Soczysty i kruchy indyk, a do tego bardzo aksamitny sos piernikowy, którego sekret tkwi w odpowiednich przyprawach.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g piersi z indyka + sól, majeranek, curry, sos sojowy, olej
    10 pierniczków (u mnie uszatki firmy Kopernik)
    6 łyżek mleczka kokosowego (80%)
    50 ml ciepłej wody
    1/2 łyżeczki sosu sojowego
    1/3 łyżeczki imbiru w proszku
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    kilka kropel soku z cytryny
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierniczki Dania główne Sosy

Pierś z indyka w sosie piernikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z indyka pokrój na mniejsze części, a następnie zamarynuj dodając sól, majeranek, curry, sos sojowy oraz trochę oleju. Całość odstaw na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie indyka podsmaż na rozgrzanym tłuszczu minutę z każdej strony. Następnie włóż do piekarnika podlewając wodą na 30 minut (180 stopni Celsjusza).
    Aby przygotować sos pierniczki zetrzyj na tarce lub pokrusz. Dodaj do nich mleczko kokosowe, ciepłą wodę, sos sojowy, imbir, gałkę muszkatołową, sok z cytryny oraz szczyptę soli. Całość dokładnie zblenduj.
    Kiedy mięso będzie gotowe polej je sosem piernikowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Indyk Pierś z indyka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować