Pierś z indyka w marynacie jogurtowej pieczona z pomidorkami

4.5 (191 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tak przygotowana pierś z indyka posmakuje nie tylko dzieciom, ale również i dorosłym. Jest miękka, soczysta i idealnie łączy się ze smakiem pieczonych pomidorków koktajlowych. U nas najczęściej znika z makaronem i mnóstwem warzyw, ale w zasadzie pasuje do wszystkiego.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100g piersi z indyka
    Marynata:
    3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego
    bazylia, majeranek
    Dodatkowo:
    około 6 pomidorków koktajlowych
    Ponadto:
    odrobina masła lub oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z indyka w marynacie jogurtowej pieczona z pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt doprawić bazylią z majerankiem.
    Mięso umyć, osuszyć, a następnie pokroić w kostkę i dokładnie pokryć marynatą.
    Tak przygotowanego indyka odstawić do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie naczynie żaroodporne (lub kawałek papieru do pieczenia ułożonego na blaszce) należy natłuścić odrobiną masła lub oleju i umieścić w nim indyka - delikatnie otrzepanego z marynaty.
    Między kawałki mięsa włożyć uprzednio umyte pomidorki koktajlowe.
    Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
    Podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady

Proporcje dostosujcie do własnych potrzeb, a dorośli mogą użyć soli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Jogurt Pierś z indyka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować