Pierś z indyka nadziewana

  • wyświetlono: 1229 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Fajne soczyste mięsko, z suszonymi owocami polecam

mysza75
  • 120min

Składniki

1,2 kg filet z indyka
10 dkg moreli suszonych
10 dkg śliwek suszonych
10 dkg rodzynek
sól, pieprz
3/4 szklanki wina półwytrawnego czerwonego może być białe
olej rzepakowy

Sposób przygotowania przepisu:

Pierś z indyka nadziewana

  • owoce w winie namoczone1. Filet z indyka myję, osuszam. Nacinam wzdłuż na całej długości w 3 miejscach na głębokości 3 cm, co około 2 cm. Solę i pieprzę dokładnie.Śliwki, morele, rodzynki wsypuję do miseczki i zalewam winem. Odstawiam na 30 minut ale może być dłużej. Wtedy owoce fajnie nasiąkną winem. Śliwki, morele, rodzynki na przemian układam w nacięciach.
  • Pierś nadziewana owocami związana2. Filet zawiązuje sznurkiem, albo nitką bardzo dokładnie i mocno ściskam. Układam w brytfannie do której wlewam olej. i wstawiam do piekarnika na 60 minut temp 190 stopni. W między czasie podlewam winem które mi zostało z moczenia śliwek. Po upieczeniu kroję na plastry.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadmama_mnie_nauczylaindykowoce

Komentarze

Podobne przepisy

gotowa

Dodane przez: beciiaaa

Pieczona pierś z indyka

Smakuje wyśmienicie na ciepło do...

Rolada z indyka nadziewana kaszanką

Dodane przez: mysza75

Rolada z indyka nadziewana kaszanką

Rolada z kaszanką i boczkiem będzie...

pieczona pierś indyka

Dodane przez: Mroofinka

Pieczona pierś z indyka

Danie idealne na niedzielny lub...

Faszerowana pierś

Dodane przez: AnnaKoziel

Nadziewana pierś z kurczaka

Szybka w przygotowaniu smaczna...

Pierś nadziewana mozzarellą z boczkiem

Dodane przez: Ola1984

Pierś nadziewana mozzarellą z boczkiem i...

To propozycja na soczystą pierś...

image-273b64w

Dodane przez: Mariola123

PIERŚ Z KURCZAKA NADZIEWANA KURKAMI

Kurki to jedne z moich ulubionych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE