Pierś z indyka na sosie pomidorowym

4.5 (182 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Smaczne i szybkie danie, które można szybko przyrządzić.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pierś z indyka pokrojona na 4 kawałki
    400g pulpy pomidorowej
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    3 czerwone papryki
    2 cebule
    1 cukinia
    2 łyżki oleju kokosowego
    50g sera feta
    Świeże oregano
    Stary ser żółty
    Sól, pieprz, zioła prowansalskie
    1 opakowanie szpinaku baby
    2 pomidory
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Pierś z indyka na sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. W każdej piersi zrobić nacięcie nożem i włożyć do środka ser feta. Mięso oprószyć solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Warzywa pokroić w paski, cebulę w talarki. Pulpę pomidorową wymieszać w misce z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, jogurtem oraz łyżką rozpuszczonego oleju kokosowego. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem kokosowym wlać sos pomidorowy, dodać wszystkie warzywa, następnie położyć szpinak- to wszystko oprószyć solą, pieprzem i oregano- a na koniec piersi z indyka. Piec 35 minut, aż mięso będzie miękkie i złote. Przed podaniem posypać świeżym oregano oraz startym żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z indyka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować