1 pierś z kurczaka
1,5 plastra ananasa
20 g serka topionego
90 g pora
150 ml białego wina
2,5 łyżki oliwy
Sól , pieprz do smaku
¼ łyżeczki suszonego tymianku
Pierś z ananasem w porach duszonych w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i rozkroić jak książkę. Rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Serek porwać w palcach na mniejsze kawałki i rozłożyć na całej powierzchni mięsa.
2.Ananasa pokroić w kostkę i także rozłożyć na mięsie. Zrolować i spiąć wykałaczkami.
3.Por pokroić na cienkie krążki. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę łyżki i wrzucić por. Smażyć około 2 minut i wlać 100 ml wina. Przykryć pokrywką i dusić około 5 minut. Zdjąć z ognia.
4.Na pozostałej oliwie zrumienić z każdej strony pakiecik mięsny.
5.Na ogień ponownie postawić pory i wlać resztę wina. Zagotować. Przełożyć mięso i dusić razem około 10-15 minut.
Przed podaniem wyjąć z mięsa wykałaczki. Smacznego!
Komentarze