Pierś z ananasem w porach duszonych w winie

0 (0 ocen)

Danie pyszne i eleganckie, zapraszam:)

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
    1,5 plastra ananasa
    20 g serka topionego
    90 g pora
    150 ml białego wina
    2,5 łyżki oliwy
    Sól , pieprz do smaku
    ¼ łyżeczki suszonego tymianku

Pierś z ananasem w porach duszonych w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0gl2wkr 1. Mięso umyć, osuszyć i rozkroić jak książkę. Rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Serek porwać w palcach na mniejsze kawałki i rozłożyć na całej powierzchni mięsa.
  • 2. Ananasa pokroić w kostkę i także rozłożyć na mięsie. Zrolować i spiąć wykałaczkami.
  • image-0llobw9 3. Por pokroić na cienkie krążki. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę łyżki i wrzucić por. Smażyć około 2 minut i wlać 100 ml wina. Przykryć pokrywką i dusić około 5 minut. Zdjąć z ognia.
  • image-0tgyyf4 4. Na pozostałej oliwie zrumienić z każdej strony pakiecik mięsny.
  • image-22qqbk5 5. Na ogień ponownie postawić pory i wlać resztę wina. Zagotować. Przełożyć mięso i dusić razem około 10-15 minut.
    Przed podaniem wyjąć z mięsa wykałaczki. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy