PIERŚ W SOSIE SZPINAKOWYM ZAPIEKANA SEREM

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nigdy wcześniej nie lubiłam szpinaku, ale od tej potrawy go pokochałam ;-)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka
    opakowanie szpinaku ( świeży lub mrożony)
    2 kostki rosołowe
    2-3 ząbki czosnku
    2 cebule
    śmietana 18% (do sosów)
    serek topiony śmietankowy ( ok 50 g)
    ser gouda lub ser pleśniowy
    pieprz
    olej



Pierś w sosie szpinakowym zapiekana serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Filety kroimy na mniejsze plastry.
    1 kostke rosołową rozcieramy w kilku łyżkach oleju i taką marynatą nacieramy nasze filety.






  • 2. 2. SOS SZPINAKOWY
    Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostke cebulke do zeszklenia , dodajemy szpinak i dusimy aż szpinak bedzie miekki .
    Nastepnie dodajemy rozdrobniony czosnek, kostke rosołową , śmietane, serek topiony. Wszystko jeszcze chwile dusimy i zdejmujemy z ognia.
  • 3. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy zamarynowane filety i nakładamy szpinak na wierzch. Wkładamy do piekarnika rozgrz. do ok 200 st. C ,
    Pod koniec pieczenia posypujemy na wierzch startym serem.
    Pieczemy ok 20 min .

Porady

Zamiast kostki rosołowej można dodac Vegety . Kwestia sera jest indywidualna, ja osobiście preferuje ser pleśniowy, gdyż nadaje daniu wyrazistości.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy