Pierś w migdałach i pomidorowym sosie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Aromatyczne i smaczne danie w sosie pomidorowym .

  • 60 min

Składniki:

  • pierś z kurczaka 2 szt
    bułka tarta 3 łyżki
    migdały mielone 2 łyżki
    jajko 1 szt
    pomidory w puszce 1 szt
    cebula mniejsza 1 szt
    czosnek 3 ząbki
    olej z pomidorami czosnkiem i bazylią Kujawski 3 łyżki
    sól ,cukier,bazylia ,pieprz kolorowy do smaku
    mozzarella 1 kulka
    pomidor 1 szt

Pierś w migdałach i pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierś w migdałach i pomidorowym sosie 1. Piersi oczyścić, przekroić na pół i lekko rozbić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z migdałami. Piersi zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce z migdałami. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Na patelni rozgrzać olej dodać drobno pokrojoną cebulę, lekko zeszklić i dodać drobno pokrojony czosnek. Chwilkę podsmażać cały czas mieszając. Dodać pomidory z puszki i zagotować. Sos doprawić do smaku. Przelać sos do naczynia do zapiekania, ułożyć usmażone piersi. Na każdej piersi położyć plasterek pomidora i mozzarelli. Oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do rozpuszczenia się mozzarelli. Podajemy z makaronem lub ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy