Pierś z lubczykiem robiona na parze

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zachęcam do smacznej , aromatycznej piersi robionej na parze.

  • 30 min

Składniki:

  • Na dwie osoby
    pierś z kurczaka 500 g
    lubczyk świeży kilkanaście listków

    masło lubczykowe
    masło 60 g
    lubczyk świeży kilkanaście listków
    ząbki czosnku 2-3 sztuki
    sól do smaku

Pierś z lubczykiem robiona na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw robimy masło lubczykowe.
    Miękkie masło rozcieramy z solą , dodajemy przeciśnięty czosnek i posiekany lubczyk. Wstawiamy do lodówki , albo nawet lepiej do zamrażalnika.
    Pierś z kurczaka dokładnie płuczemy , osuszamy i pozbawiamy błon i szkieletu.
    Pierś głęboko nacinamy nożem i wkładamy opłukane listki lubczyku.
    Obie połówki piersi solimy i gotyjemy na parze ok. 15 minut.
    W drugim pojemniku możemy gotować młode ziemniaki , w czasie gotowania skapie na nie troche aromatycznego soku z piersi.
    Zaraz po wyłożeniu mięsa i ziemniaków na talerz , wszystko okładamy zimnym masłem lubczykowym , które natychmiast rozpuści się tworząc wspaniały aromatyczny sos.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy