Pierś pod cebulową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Z lekką nutką chili

  • 40 min

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
    2 duże cebule
    3 listki laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    szczypta suszonych płatków chili
    masło
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    łyżka oliwy

Pierś pod cebulową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę mieszam z solą, pieprzem i słodką papryką, nacieram pierś kurczaka i odstawiam do lodówki. Cebule kroję w piórka, podsmażam na maśle na złoto.
  • 2. Na cebulę wykładam pierś kurczaka, dodaję listki laurowe, ziele angielskie i płatki chili, przykrywam i duszę na małym ogniu aż mięso zmięknie. Patelnię odkrywam i smażę kolejne 15 min na bardzo małym ogniu często mieszając, żeby cebulka się nie przypaliła. Danie jest gotowe, gdy cebula nabierze ładnego brązowego koloru.

Porady

Podaję z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty. Jeśli wyjdzie zbyt ostre lub cebula będzie gorzkawa można dodać troszkę cukru- złagodzi smak.

Komentarze

Podobne przepisy