pierś po cygańsku

4.5 (145 ocen)

  • 50 min

Taką pierś przygotowałam dla odmiany od popularnych kotletów. Bardzo nam smakowała i na pewno na stałe zagości w naszym menu. Mięso jest soczyste i przyjemnie pikantne

  • 50 min

Składniki:

  • 1 duża pojedyńcza pierś z kurczaka
    1 duża cebula
    3 plastry szynki
    1 łyżka ketchupu
    ostra papryka
    tymianek
    sól
    pieprz
    czosnek
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś umyć i pokroić pod skosem na 3 plastry. Natrzeć czosnkeim, pieprzem, tymiankiem, solą i papryką.
  • 2. W małym rondelku podsmażyć na oleju cebulę pokrojoną w piórka. Do podsmażonej cebuli dodać ketchup, trochę soli i pieprzu.
  • 3. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Na rozpalony wrzucać kawałki kurczaka i szybko obsmażyć. Przewróić na drugą stronę, na piersi położyć plaster szynki i łyżkę cebuli. Rondel przykryć pokrywką i dusić mięso przez około 5 minut.

Porady

Podawać z ziemniakami lub frytkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować