Taką pierś przygotowałam dla odmiany od popularnych kotletów. Bardzo nam smakowała i na pewno na stałe zagości w naszym menu. Mięso jest soczyste i przyjemnie pikantne
50 min
Składniki:
1 duża pojedyńcza pierś z kurczaka
1 duża cebula
3 plastry szynki
1 łyżka ketchupu
ostra papryka
tymianek
sól
pieprz
czosnek
olej do smażenia
Pierś po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś umyć i pokroić pod skosem na 3 plastry. Natrzeć czosnkeim, pieprzem, tymiankiem, solą i papryką.
2.W małym rondelku podsmażyć na oleju cebulę pokrojoną w piórka. Do podsmażonej cebuli dodać ketchup, trochę soli i pieprzu.
3.W rondlu rozgrzać tłuszcz. Na rozpalony wrzucać kawałki kurczaka i szybko obsmażyć. Przewróić na drugą stronę, na piersi położyć plaster szynki i łyżkę cebuli. Rondel przykryć pokrywką i dusić mięso przez około 5 minut.
Komentarze