Pierś pieczona z makaronem i sosem z boczniaków

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Soczysta pieczona pierś z kurczaka, pyszny makaron penne, a do tego kremowy, śmietanowy sos z boczniaków. Serdecznie polecam

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 małe piersi z kurczaka
    250 g makaronu penne
    300 g boczniaków
    1 duża cebula
    natka pietruszki do posypania
    sól i pieprz
    ostra papryka w proszku
    przyprawa do kurczaka
    1/2 łyżki oleju
    1 łyżka masła
    200 g śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś pieczona z makaronem i sosem z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierś pieczona z makaronem i sosem z boczniaków 1. Do łyżki oleju dodać sól pieprz, paprykę i przyprawę do kurczaka, wymieszać wszystko i tak przygotowaną marynatą pokryć piersi z kurczaka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st, przez 30 minut. Jeżeli skórka za bardzo zacznie się przypiekać, przykryć piersi papierem do pieczenia.
  • Pierś pieczona z makaronem i sosem z boczniaków 2. Boczniaki oczyścić i pokroić na paseczki, Cebulkę bardzo drobno posiekać.
  • Pierś pieczona z makaronem i sosem z boczniaków 3. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulkę, oddać boczniaki, podsmażać 5 minut , a następnie podlać szklanką wody, dodać sól i pieprz i dusić, aż woda odparuje. Kiedy woda już odparuje wlać na patelnię śmietankę i smażyć aż sos zgęstnieje i zrobi się kremowy.
  • Pierś pieczona z makaronem i sosem z boczniaków 4. W osolonej wodzie ugotować makaron, tak aby był al, dente. NAatalerz nakładamy pokrojoną w plasterki pieczoną pierś , makaron i sos, posypujemy natką pietruszki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Grzyby Makaron Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować