Pierś nadziewana mozzarellą z boczkiem i ziemniakami

4.49 (164 ocen)

  • 20 min

To propozycja na soczystą pierś z kurczaka z piekarnika. Danie sprawdzi się na szybki obiad.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    Marynata:
    1 łyżka oleju
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/4 łyżeczki świeżo zmielonej chili
    1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
    świeżo zmielony pieprz ziołowy (do smaku)
    sól (do smaku)
    1/2 łyżki mieszanki suszonych ziół
    Dodatkowo:
    1 kula mozzarelli (125 g)
    6 plastrów wędzonego boczku
    Ziemniaki:
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    szczypta chili
    sól (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Pierś nadziewana mozzarellą z boczkiem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni z funkcją grill i termoobiegiem. Składniki marynaty do piersi wymieszać. Zalać piersi i odstawić na około 10 minut.
  • 2. W międzyczasie obrać ziemniaki. Pokroić je na plastry, polać oliwą, posypać solą, gałką i chili.
  • Pierś nadziewana mozzarellą z boczkiem 3. W piersiach naciąć kieszonkę. W środek włożyć pokrojoną mozzarellę, docisnąć i każdą z piersi obwinąć w 3 plastry boczku. Piersi ułożyć na blaszce, dodać ziemniaki i piec około 30-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować