Pierś na parze z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy składniki marynaty- oliwę, cytrynę, sos balsamiczny, sól, pieprz i zioła prowansalskie.
2.Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż, nie przecinając do końca, tak aby powstała kieszonka. W środek kieszonki wkładamy suszone pomidory.
3.Mięso nacieramy marynatą i odstawimy na kilkanaście minut, dzięki temu przejdzie ono smakiem i aromatem użytych przypraw. Po tym czasie mięso układamy w górnej części naczynia do gotowania na parze (w dolnej części tego naczynia wcześniej zagotować trochę wody). Przykrywamy i gotujemy ok. 20-25 min. Uważamy, aby pierś nie wyszła zbyt sucha.
Porady
Zanim rozkroimy mięso, dobrze jest odczekać kilka minut, aby soki zawiązały się w nim i było soczyste.
Komentarze