Pierś na parze z suszonymi pomidorami

4.5 (143 ocen)

Soczysta, lekka i bardzo smaczna pierś kurczaka gotowana na parze. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Składniki:

  • 5-6 pojedynczych kawałków kurczaka
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka octu balsamicznego
    Sól, pieprz
    Zioła prowansalskie
    Suszone pomidory w zalewie olejowej
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś na parze z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy składniki marynaty- oliwę, cytrynę, sos balsamiczny, sól, pieprz i zioła prowansalskie.
  • 2. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż, nie przecinając do końca, tak aby powstała kieszonka. W środek kieszonki wkładamy suszone pomidory.
  • 3. Mięso nacieramy marynatą i odstawimy na kilkanaście minut, dzięki temu przejdzie ono smakiem i aromatem użytych przypraw. Po tym czasie mięso układamy w górnej części naczynia do gotowania na parze (w dolnej części tego naczynia wcześniej zagotować trochę wody). Przykrywamy i gotujemy ok. 20-25 min. Uważamy, aby pierś nie wyszła zbyt sucha.

Porady

Zanim rozkroimy mięso, dobrze jest odczekać kilka minut, aby soki zawiązały się w nim i było soczyste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pierś z kurczaka Suszone pomidory

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować