Pierś kurczaka zapiekana z jogurtem greckim i mozzarellą

4.5 (155 ocen)

  • 60 min

Moja propozycja na obiad,delikatny kurczak pod jogurtową pierzynką posypaną szczypiorkiem.

  • 60 min

Składniki:

  • mięso z piersi kurczaka (ok. 500 g)
    500 ml jogurtu greckiego
    kilka łyżeczek suszonej papryki
    10 – 15 pomidorów koktajlowych
    2 łyżki miodu
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    2 łyżeczki oregano
    kilka łyżek oliwy
    pół pęczka szczypiorku
    1 kula mozzarelli
    pół szklanki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś kurczaka zapiekana z jogurtem greckim i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kilka godzin przed pieczeniem kurczaka zamarynować. Piersi pokroić na dość cienkie plastry, posypać solą i papryką. Obtoczyć w oliwie a następnie w mące. Jogurt wymieszać z miodem. Dodać 2 łyżki oliwy. Kurczaka włożyć do przygotowanego jogurtu. Naczynie przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki.
    Rozgrzać piekarnik do 210°C. Kurczaka wraz z jogurtową zalewą przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Po około 15 minutach dodać na wierzch wymieszane z solą, pieprzem oraz oregano pomidory. Piec kolejne 25 minut.
    Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować