Pierś kurczaka z rozmarynem i sosem wiśniowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Super smaczne, delikatne mięso z lekkim zapachem rozmarynu. Dodatek sosu wzbogaci smak mięsa.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 podwójna pierś kurczaka(u mnie 60 dag)
    1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    Olej do smażenia
    1 duże jajko
    Mąka do obtoczenia
    Przyprawy: sól, czarny pieprz, mielony czosnek, papryka w proszku
    Sos wiśniowy:
    1 szklanka wydrylowanych wiśni z sokiem
    1 kopiasta łyżka prawdziwego miodu
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Do dekoracji: gałązki świeżego rozmarynu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś kurczaka z rozmarynem i sosem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: pierś kurczaka oczyścić, opłukać , osuszyć. Pociąć na małe kawałki w poprzek mięsa. Przyprawy wymieszać ze sobą, natrzeć mięso, odstawić do lodówki przykryte folią spożywczą na całą noc. Następnie delikatnie płaty mięsa przez folię rozbić, oprószyć z dwóch stron rozmarynem, delikatnie wcisnąć zioło w mięso. Jajko rozkłócić, maczać mięso z dwóch stron, potem obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z dwóch stron.
    Wiśnie z sokiem podgrzać z miodem, wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, zagotować. Mięso ułożyć na półmisku z wiśniami, podawać na ciepło z kaszą jęczmienną. Danie smakuje również na zimno z kromką ciemnego pieczywa.

Porady

1. do mięsa można użyć gotowej przyprawy do kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować