Pierś kurczaka z rozmarynem i sosem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: pierś kurczaka oczyścić, opłukać , osuszyć. Pociąć na małe kawałki w poprzek mięsa. Przyprawy wymieszać ze sobą, natrzeć mięso, odstawić do lodówki przykryte folią spożywczą na całą noc. Następnie delikatnie płaty mięsa przez folię rozbić, oprószyć z dwóch stron rozmarynem, delikatnie wcisnąć zioło w mięso. Jajko rozkłócić, maczać mięso z dwóch stron, potem obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z dwóch stron.
Wiśnie z sokiem podgrzać z miodem, wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, zagotować. Mięso ułożyć na półmisku z wiśniami, podawać na ciepło z kaszą jęczmienną. Danie smakuje również na zimno z kromką ciemnego pieczywa.
Porady
1. do mięsa można użyć gotowej przyprawy do kurczaka.
Komentarze