Pierś kurczaka w sosie z marchewką i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę i pieczarkę ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę kroję w cienkie półplasterki.
Kurczaka myję i osuszam, kroję w cienkie nieduże plastry. Oprószam solą i pieprzem, lekko obtaczam w mące.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, podsmażam mięso (przez 1-2 minuty) z każdej strony, wyciągam na talerz.
Na patelnię dodaję drugą łyżkę oleju, podsmażam warzywa przez 2 minuty, następnie dodaję masło i smażę je kolejne 2 minuty.
Do warzyw dodaję mięso, całość zalewam bulionem i śmietanką, dodaję również przyprawy - słodką paprykę, curry i odrobinę soli. Zagotowuję. Gotuję na małym ogniu przez 10 minut.
Na koniec do sosu wrzucam koperek, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Komentarze