PIERŚ KURCZAKA W SOSIE Z MARCHEWKĄ I KOPERKIEM

4.46 (203 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Delikatna pierś kurczaka w kremowym sosie - pyszna propozycja na niedzielny obiad. :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 większa pierś kurczaka,
    większa marchewka,
    mała cebula,
    duża pieczarka (opcjonalnie),
    150 ml śmietanki 30%,
    80 ml bulionu,
    sól,
    pieprz,
    mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa,
    curry,
    ostra papryka,
    1/2 pęczka posiekanego koperku,
    2 łyżki oleju,
    łyżka masła.
Wystaw ocenę:

4.46 (203 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos koperkowy

Pierś kurczaka w sosie z marchewką i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i pieczarkę ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę kroję w cienkie półplasterki.
    Kurczaka myję i osuszam, kroję w cienkie nieduże plastry. Oprószam solą i pieprzem, lekko obtaczam w mące.
    Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, podsmażam mięso (przez 1-2 minuty) z każdej strony, wyciągam na talerz.
    Na patelnię dodaję drugą łyżkę oleju, podsmażam warzywa przez 2 minuty, następnie dodaję masło i smażę je kolejne 2 minuty.
    Do warzyw dodaję mięso, całość zalewam bulionem i śmietanką, dodaję również przyprawy - słodką paprykę, curry i odrobinę soli. Zagotowuję. Gotuję na małym ogniu przez 10 minut.
    Na koniec do sosu wrzucam koperek, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować