Pierś kurczaka w sosie truskawkowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Bardzo smaczne danie.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - piersi z kurczaka: 2 sztuki
    - truskawki: 35 dekagramów
    - przyprawa do kurczaka: 1 łyżeczka
    - koperek siekany: 2 łyżki
    - olej do smażenia: 100 mililitrów
    - sok z cytryny: 2 łyżeczki
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
    - masło: 2 łyżki
    - pieprz wielokolorowy: 3 szczypty
    - sól: 3 szczypty

Pierś kurczaka w sosie truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kurczaka umyć, osuszyć, lekko zbić. Skropić łyżeczką soku z cytryny. Oprószyć przyprawą do kurczaka. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kotlety obtoczyć w mące i smażyć na oleju z obu stron. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojone truskawki i smażyć mieszając. Dolać 100 ml wody i dusić truskawki aż się rozgotują. Zagęścić sos 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Doprawić do smaku pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy