Pierś kurczaka w delikatnym sosie

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne, delikatne mięso oraz aksamitny i pachnący sos

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
    250 g pieczarek,
    1 marchewka,
    ½ brokuła,
    pęczek koperku,
    150 ml słodkiej śmietany 12 lub 18%,
    sól,
    pieprz,
    zioła prowansalskie,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    maggi,
    kostka bulionowa,
    mąka,
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Pierś kurczaka w delikatnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew oraz cebulę obrać i pokroić : marchew w zapałkę, a cebulę w drobną kostkę.
    Pierś opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Razem z cebulą podsmażyć na rozgrzanym oleju.
    Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć.
    Mięso i pieczarki przełożyć do garnka, zalać wodą ( ma przykryć mięso), dodać marchew, posiekany koperek, liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie, kostkę bulionową i maggi. Całość dusić na małym ogniu przez około 40 – 45 minut.
    Pod koniec gotowania sos zaprawić mąką roztartą w śmietance, jeszcze chwilę pogotować i w razie potrzeby doprawić.
    W międzyczasie obgotować w osolonej wodzie podzielony na różyczki brokuł, odcedzić i przełożyć do gotowego sosu.
    Podawać z makaronem lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Marchewka Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować